Liczba wyników: 871
Jad pszczół miodnych zabija agresywne komórki raka piersi, ogłaszają australijscy lekarze.
W nowych testach sprawdzono, jak organizm radził sobie, gdy ludzie kontynuowali jedzenie pizzy także po tym, jak czuli się najedzeni. Okazało się, że nasz metabolizm jest zaskakująco dobry w radzeniu sobie z nadmiernym ‘dogadzaniem sobie'.
Dobre samopoczucie w starszym życiu w dużej mierze zależy od czynników psychospołecznych. Stan umysłu jest tu najistotniejszy, a zaburzenia fizyczne odgrywają zwykle drugorzędną rolę, mówią niemieccy uczeni.
Lekarze z Ohio State University znaleźli wyraźny związek między kortyzolem (hormonem stresu) i wyższym poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.
Zwykły spacer daje wiele potężnych korzyści zdrowotnych. Może być kluczem do utraty wagi, obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu oraz poprawy pamięci, a także osłabienia ryzyka chorób serca, cukrzycy, raka i innych dolegliwości.
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Bezczynność jest związana z wyższym ryzykiem śmierci z powodu raka, ostrzegają uczeni z University of Texas.
Co najmniej 3,9 milionom przedwczesnych zgonów na całym świecie daje się zapobiec dzięki aktywności fizycznej.
Nowe badanie pokazało, że wyższe spożycie niektórych owoców i warzyw może zmniejszyć ilość objawów menopauzy.
Osoby z chorobami dziąseł mają większe prawdopodobieństwo nadciśnienia, piszą autorzy badań, którzy opublikowali swoje wyniki w Cardiovascular Research, magazynie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność