Liczba wyników: 1520
Ograniczenie ogólnej ilości kalorii może odmłodzić mięśnie i aktywować szlaki biologiczne ważne dla dobrego zdrowia.
Odkryto, dlaczego praca na nocną zmianę wiąże się ze zmianami poziomu apetytu. Może to pomóc milionom ludzi, którzy pracują w nocy i zmagają się z przyrostem masy ciała.
Zdrowa dieta nie wystarczy, jeśli chcesz zadbać o siebie. Być może twoje posiłki są odpowiednio zbilansowane, ale niweczysz wysiłki dobrego odżywiania się poprzez serwowanie sobie niedietetycznych przekąsek.
Kiepski sen od dawna łączono z chorobą Alzheimera, teraz wiadomo, skąd ten związek.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Długotrwała ekspozycja na niski poziom ołowiu, kadmu i arsenu poprzez powszechnie używane artykuły gospodarstwa domowego, powietrze, wodę, glebę i żywność ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Osoby, które podczas hospitalizacji zmagały się z sepsą, były bardziej narażone na incydenty sercowo-naczyniowe i ponowną hospitalizację z jakiejkolwiek przyczyny lub śmierć w ciągu kolejnych 12 lar.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem