Liczba wyników: 266
Słodkie ciasta, pierniki, czy ości ryby mogą być wyzwaniem w okresie świąt dla zębów. Co zrobić, aby rodzinna atmosfera wigilijnej kolacji nie została przerwana wizytą na pogotowiu stomatologicznym?
Niektóre produkty zyskały zasłużone miano antystarzeniowych eliksirów - pomagają zapobiegać chorobom związanym z procesem starzenia się. Przejrzyj listę i koniecznie dołącz je do jadłospisu.
Nagłe sytuacje mogą wprawić w zakłopotanie i wywołać ogromny stres. Z drugiej strony rutyna potrafi przyczynić się o odczuwania zniechęcenia i wzrostu niepokoju. Od czasu do czasu pożądane jest więc pozwolenie sobie na niestandardowe zachowanie.
Słowo „stres" pojawia się w codziennym słowniku bardzo wielu z nas. Doznawanie stresu to nieodłączny element życia każdego człowieka. I choć zdecydowanie wolelibyśmy funkcjonowanie pozbawione tego czynnika, stres ma również znaczenie pozytywne - pewien jego poziom aktywizuje do działania, pomaga się skoncentrować i ułatwia podejmowanie decyzji. Jednakże długotrwałe wystawienie na stres prowadzi do wyczerpania organizmu, osłabienia go, a w konsekwencji do wielu schorzeń i dolegliwości.
Już sam zapach lub widok owoców i warzyw przypomina ludziom na diecie o tym, by się nie przejadać.
Kakao większa przepływ krwi w obszarach mózgu i poprawia pamięć oraz inne zdolności poznawcze.
Powszechnie wiadomo, jakie są czynniki ryzyka chorób serca: unikanie palenia papierosów, zachowania odpowiedniej wagi, podejmowanie aktywności fizycznej, obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu. Istnieją jednak także mniej oczywiste, ale bardzo silne drogi do obniżenia prawdopodobieństwa rozwoju tych dolegliwości .
Słynna niemiecka modelka i prezenterka Heidi Klum skończyła 40 lat. W wywiadach i wypowiedziach medialnych podkreśla, że nie zamierza przejmować się upływającym czasem.
Jedzenie jest paliwem dla naszego organizmu. Jeśli będziemy dostarczać mu pokarmów kiepskiej jakości, tzn. ubogich w składniki odżywcze i bogatych w tłuszcze trans, nasz organizm będzie źle funkcjonował i odbije się to nie tylko na wadze, wyglądzie skóry, włosów i paznokci, ale również na ogólnym samopoczuciu i nastroju. Co zatem jeść, gdy dopada nas chandra, a świat, w którym żyjemy, wydaje się najgorszym z możliwych miejsc?
Już kilka dodatkowych filiżanek kawy w miesiącu może zapobiec rozwojowi choroby autoimmunologicznej wątroby znanej jako pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych (primary sclerosing cholangitis, PSC).
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność