Liczba wyników: 820
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland.
Przyjmowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy D przez pięć lat zmniejszyło ryzyko migotania przedsionków u seniorów, mówią medycy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Jak to się dzieje, że niektórzy ludzie dożywają 100 lat i to bez szczególnej opieki medycznej?
Długotrwałe picie alkoholu może powodować, że ludzie są bardziej wrażliwi na ból.
Picie kefiru może mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi poprzez poprawę komunikacji między jelitami i mózgiem.
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Sposób, w jaki oddychamy, może wpływać na to, na ile nasze wspomnienia są konsolidowane (wzmacniane i stabilizowane).
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej wielu krajów Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Jak odkryto, tymochinon, składnik oleju z nasion czarnuszki siewnej, blokuje wzrost komórek raka trzustki, a także niszczy je.
Post przerywany pomaga poprawić stan zdrowia i kontrolować wagę