Liczba wyników: 715
Zgodnie z żydowskim kalendarzem dziś po zachodzie Słońca rozpoczyna się Święto Świateł, czyli Chanuka. Wyznawcy judaizmu, ale także niereligijni Żydzi obchodzą je na pamiątkę niezwykłego wydarzenia związanego z historią ich narodu.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Kolejne badania pokazują nowe korelacje między dietą śródziemnomorską i zdrowym starzeniem się.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Pozostając w domu, częściej gotujemy, bo choć można zamawiać jedzenie z restauracji na wynos, mamy więcej czasu na samodzielne przygotowanie posiłków.
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Kolejne badania pokazują, że dieta śródziemnomorska to dobry sposób na zdrowe starzenie się. Takie odżywianie się ma wpływ na poziom określonych bakterii jelitowych, a one z kolei na stan organizmu wraz z upływem lat.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji