Liczba wyników: 12405
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
Żyjemy w czasach, w których dietetyczne mody pojawiają się jak grzyby po deszczu, a sklepowe półki aż uginają się od spożywczych nowinek. W gąszczu tych pokus i pogonią za upragnioną sylwetką czy po prostu dobrym samopoczuciem, jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele. Jak nie dać się nabić w przysłowiową butelkę i nie zatracić zdrowego rozsądku? Poznajcie trzy żywnościowe mity, w które wierzy niejeden z nas.
Dla skuteczności procesu odchudzania znaczenie ma nie tylko to, co się je, ale i kiedy spożywa się posiłki. Nowe badania dostarczają kolejnych informacji dotyczących najodpowiedniejszych pór jedzenia.
Szpinak, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien zajmować jedno z najważniejszych miejsc w naszym menu. Ta zielona roślina jest źródłem wapnia i wielu niezbędnych witamin oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie. Aby wzbudzić większe zainteresowanie szpinakiem wśród społeczeństwa i podsycić apetyt na niego do kalendarza wprowadzono Międzynarodowy Dzień Szpinaku, który przypada 26 marca.
To, co jesz przed snem, ma wpływ na jego jakość i długość. Niektóre produkty wzmogą zaburzenia snu i nie pzowolą dobrze wypocząć. Tych pięciu rzeczy unikaj przed położeniem się do łóżka.
Jeśli chcesz obniżyć ciśnienie krwi, jedz warzywa i owoce, która zwierają duże ilości potasu.
Bycie wege stało się jednym z gorących trendów żywieniowych i wpisało się jako styl życia wielu ludzi – jest to też widoczne zarówno w domowym menu, jak i w restauracjach. Nic w tym dziwnego – jarosze chwalą sobie dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a także odkrywanie nowych horyzontów kulinarnych. Czy to oznacza, że za kilka lat wszyscy będziemy dążyli do ograniczenia, a nawet całkowitego wykluczenia mięsa z diety? Czy wegetarianizm ma szansę „zawładnąć” żywieniowym światem?
Spisując listę zakupów, nie zapomnij o marchwi i innych warzywach oraz owocach bogatych w kartenoidy - dzięki nim masz szanse na lepszą pamięć w starszym wieku.
Stan zapalny jest reakcją układu odpornościowego na infekcję. To naturalny proces mający na celu usunięcie szkodliwego czynnika i przywrócenie normalnego funkcjonowania określonej części organizmu. Jeśli jednak stan taki jest silny i przedłuża się, skutkuje poważnymi kłopotami ze zdrowiem i sprzyja starzeniu się.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość