Liczba wyników: 1767
W wielu regionach świata, także w Polsce, można kupić pyszne zdrowe owoce także zimą, które są nie tylko wysokiej jakości, ale również w przystępnej cenie. Mamy możliwość czerpania z szerokiej gamy owoców w sezonie zimowym, a większość z nich jest bogata w witaminę C, która pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Oto top 5.
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Rozdrażnienie i przemęczenie mogą brać się niekiedy ze złych nawyków żywieniowych. Warto pamiętać, że nasze samopoczucie i nastrój w dużej mierze zależą od tego, co spożywamy. Dlatego aby poprawić sobie humor, czasem wystarczy po prostu zmienić dietę. Jak powinna wyglądać „dieta na polepszenie nastroju"?
Wybór ryżu brązowego zamiast białego może zapobiec związanej z wiekiem utracie pamięci, wynika z nowych badań przeprowadzonych w Centre for Learning and Memory w Pekinie. Zresztą, to tylko jedna z „dietetycznych sztuczek", dzięki której także w dojrzałym wieku będziemy mogli się cieszyć doskonała pamięcią.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Naukowcy z Trial of Non-pharmacologic Interventions in the Elderly (TONE) wykazali, że zmniejszenie ilości soli w diecie skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi.
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
Cukier jest dodawany do tak wielu produktów, że trudno przetrzegać rekomendacji dotyczących dziennej jego dawki. Przejrzyj poniższe wskazówki, a łatwiej będzie ci uniknąć nadmiaru tego składnika w diecie.