Liczba wyników: 1735
Sprawdzono, jak niezdrowe jedzenie wpływa na nasz nocny odpoczynek. Kiepska dieta, pełna tzw. śmieciowego jedzenia, niekorzystnie oddziaływała na głęboki sen.
Jedzenie to nie tylko "paliwo" dla organizmu i rozkosz smaku, od dawna medycy polecali określony rodzaj pożywienia na rozmaite choroby. Okazuje się, że niektóre produkty mają moc łagodzenia bólu - działają niemal tak silnie, jak leki.
Ćwiczenia zmniejszają chęć sięgnięcia po przekąskę czy uraczenie się obfitym posiłkiem. Jak wynika z nowego badania, zaledwie 45 minut szybkiego marszu obniża danego dnia reakcję mózgu na jedzenie i to bez względu na wagę danej osoby.
Każdy doświadcza zaparć od czasu do czasu, najczęściej jednak zmagają się z nimi dzieci w wieku poniżej 5 lat oraz osoby po 65 roku życia. Częściej też doznają ich kobiety niż mężczyźni. Sprawdź, jakie jedzenie sprawia, że „dopada cię" ta przykra dolegliwość.
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jeśli masz przemożną chęć na sięgnięcie po coś słonego lub słodkiego, lub „dręczy" cię apetyt na jakiś konkretny produkt, być może twój organizm daje znać, że czegoś potrzebuje, albo na coś choruje. Sprawdź, co może oznaczać silna ochota na dane jedzenie.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedzenie „na mieście" było czymś bardzo rzadko praktykowanym, a dla wielu wręcz niedostępnym. Obecny trend jest odwrotny - coraz częściej jadamy poza domem i mamy coraz mniejszy wpływ na to, co nam się podaje. Michelle Obama promuje domową kuchnię zwiedzając światową wystawę Expo w Mediolanie.
Kiedy kobiety się starzeją, wzrasta u nich ryzyko chorób układu krążenia i przewyższa ono zagrożenie dotyczące mężczyzn, głównie z powodu obniżonego poziomu estrogenów, które regulują funkcje naczyń. Stąd wiele badań koncentruje się na różnych czynnikach ryzyka tych chorób. Jedno z nich sugeruje, że jedzenie w samotności może przyczynić się do zwiększonego prawdopodobieństwa problemów sercowo-naczyniowych u starszych kobiet.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość