Liczba wyników: 5911
Warto wrócić do diety z dzieciństwa i serwować sobie owsiankę. Dzięki jej regularnemu jedzeniu można istotnie zmniejszyć poziom cholesterolu i uchronić się przed chorobami serca.
Poziom hormonów mierzony w badaniach krwi jest ważnym wskaźnikiem tego, czy kobiety po menopauzie, które są najbardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi, zyskają korzyści ze stosowania inhibitorów aromatazy, takich jak anastrozol.
Nasza chęć socjalizowania się trwa przez całe życie, jest widoczna zarówno w życiu nastolatków, jak i osób starszych. I chociaż sposoby komunikowania się ulegają zmianie wraz z wiekiem, jedno na pewno wytrzymuje próbę czasu: przyjaźń. Ona z kolei jest korzystna dla naszej psychiki, pomaga m. in. zmniejszać stres i poziom związanego z nim hormonu - kortyzolu.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Kiedy uczeni z American Institutes for Research w Waszyngtonie przeanalizowali osobowość seniorów za ich czasów licealnych, okazało się, że pewne cechy moga mieć związek z poziomem ryzyka demencji na starość.
Istnieje związek pomiędzy poziomem ciśnienia krwi w średnim i dojrzałym wieku oraz ryzykiem rozwoju demencji na starość.
Kolagen to białko, które odpowiada za stan i wygląd skóry. Wraz z wiekiem jego ilość zaczyna się zmniejszać i stąd pokazują się oznaki upływu czasu - powstają linie wokół oczu i ust. Jeśli uda nam się ograniczyć utratę kolagenu, to możemy liczyć na młody wygląd przez dłuższy czas, pomimo upływu lat.
Witaminy z grupy B są niezbędne dla dla wielu funkcji organizmu, m. in. potrzeba ich dla procesu metabolizowania składników odżywczych, wspomagania pracy układu nerwowego, dobrego stanu skóry, syntezy serotoniny i noradrenaliny, tworzenia krwinek, etc. Niektóre leki oraz dolegliwosci zaś mogą powodować zmniejszenie poziomu tych witamin, a nawet prowadzić do ich niedoborów.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.