Liczba wyników: 681
Białka sojowe i pszeniczne pomagają budować starzejące się mięśnie, nie są jednak tak w tym skuteczne, jak białka zwierzęce.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Naukowcy z Technion-Israel Institute of Technology wykazali w badaniach na zwierzętach, że nadmierna ilość fruktozy przyspiesza procesy starzenia się.
Otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem demencji do 15 lat później. Kontrola masy ciała może więc odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka otępienia.
Uczeni z Uniwersytetu Kiusiu odkryli, że określona część białka sojowego może zmniejszyć osłabienie pamięci u myszy.
Brytyjscy medycy ogłosili, że deksametazon, łatwo dostępny i relatywnie tani lek, może znacznie zmniejszyć śmiertelność pacjentów z Covid-19.
Kminek pochodzi z zachodniej Azji, Europy i Afryki Północnej. Jego owoce mają ostry, podobny do anyżu smak i aromat. Jest stosowany jako przyprawa do pieczywa, mięsa, serów, ale wykazuje też właściwości lecznicze.
Samo w sobie starzenie się nie jest przyczyną łagodnych zaników pamięci, mówią pracownicy Centrum Badań nad Alzheimerem Rush.
Dieta może pomóc niektórym pacjentom z astmą. Eksperci z Uniwersytetu w Bonn mówią, że tak zwana dieta ketogenna skutkuje znacznie zmniejszonym stanem zapalnym dróg oddechowych.
Warto jeść sojowe produkty, dzięki temu można lepiej zadbać o serce.