Liczba wyników: 3301
„Czujemy smutek, ponieważ płaczemy" - napisał filozof i psycholog William James - „złościmy się, ponieważ uderzamy, boimy się, ponieważ drżymy", sugerując, że fizjologiczne reakcje emocjonalne, takie jak płacz, powodują zmiany poznawcze, na przykład uczucie smutku.
Neurobiolodzy z University of Buffalo zidentyfikowali miejsce wiązania ketaminy, co pokazuje, jak lek, często opisywany jako „cudowny", łagodzi objawy poważnej depresji w ciągu zaledwie kilku godzin, a jego efekty utrzymują się przez kilka dni.
Przyjmowanie wapnia w postaci suplementów może zwiększać ryzyko gromadzenia się złogów miażdżycowych w tętnicach i uszkodzenia serca, chociaż dieta bogata w produkty bogate w wapń wydaje się mieć działanie ochronne.
Morsowanie stało się bardzo popularne w ostatnich latach. Eksperci postanowili więc naukowo sprawdzić, na ile może być przydatne dla zdrowia.
Sok z czarnego bzu może być skutecznym narzędziem do kontrolowania masy ciała i poprawy zdrowia metabolicznego, mówią eksperci z Washington State University.
Wiadomo, że ciężki metal kadm, który znajduje się w powietrzu, wodzie, żywności i glebie, powoduje problemy zdrowotne. Teraz sprawdzono, czy wpływa też na umiejętności myślenia i zapamiętywania.
Resweratrol, związek, który znajduje się m. in. w winie czy skórce winogron, pomaga zredukować tkankę tłuszczową.
Brytyjskie badanie pokazuje znaczącą poprawę zdrowia osób starszych w Anglii w porównaniu z poprzednimi pokoleniami.
Osoby z łagodnym urazem mózgu, które otrzymały poranną terapię światłem niebieskim, mogą doświadczyć zmniejszenia nasilenia depresji i innych objawów wstrząsu mózgu.
Ryzyko raka jelita grubego może się zwiększać przez określone produkty na naszych talerzach. Eksperci odkryli potencjalny związek między tzw. „dietą zachodnią" - zdominowaną przez żywność ultraprzetworzoną i niezdrowe oleje - a przewlekłym stanem zapalnym, który napędza wzrost guza.
Izolacja i samotność istotnie wpływają na zdrowie fizyczne, ale ciągle mało kto o tym wie