Sok z czarnego bzu może być skutecznym narzędziem do kontrolowania masy ciała i poprawy zdrowia metabolicznego, mówią eksperci z Washington State University.
Kombucha to musujący, cierpki napój wytwarzany przez fermentację herbaty. Eksperci postanowili fermentować też inne napoje roślinne, aby zbadać ich różne właściwości odżywcze i smaki.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Borówki amerykańskie i czarne jagody mogą być „lekiem" na chorobę Alzheimera, mówią amerykańscy badacze.
Serce i naczynia są lepiej chronione dzięki letnim owocom.
Naukowcy twierdzą, że zmodyfikowane genetycznie odmiany pomidora są bardziej aromatyczne i lepsze dla zdrowia, a także cechują się wyższą trwałością.
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Już łyżeczka czarnego ryżu - odmiany azjatyckiej - zawiera więcej związków prozdrowotnych niż ekwiwalent tzw. „super jedzenia" (superfoods).
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Wydaje się, że stosowanie zdrowej diety to coś naprawdę skomplikowanego. Quot capita tot sententiae (łac. ile głów, tyle zdań), więc trudno o konsensus w tej dziedzinie nawet wśród ekspertów. Sprawę utrudnia ponadto fakt, że istnieje ogromna liczba diet, z których każda wydaje się przydawać innych korzyści - dzięki jednej łatwiej schudnąć, inna zapewnia zdrowie serca, jeszcze inna pozwala dłużej zachować młody wygląd, etc. Najważniejsze, to nie dać się zwariować - kilka prostych zasad ułatwi decyzję.
Okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas kiedy nasze oczy stają się zdrowsze. – Składniki świątecznego menu, zapobiegają powstawaniu wielu chorób oczu, takich jak kurza ślepota, zaćma czy zespół suchego oka – twierdzi dr Iwona Filipecka z Kliniki "Okulus" z Bielska-Białej.
Jak „dobrze" się starzeć? Można skonstruować całą listę spraw, które należałoby wziąć pod uwagę, ale na pewno jednym z jej punktów byłoby odpowiednie odżywianie się. To, co jemy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie i wygląd, a dietetyczne wymagania zmieniają się wraz z wiekiem.
Jak wyglądał Twój ostatnio zjedzony posiłek? Czy na talerzu miała miejsce eksplozja kolorów, czy też danie było dość blade i monotonne? Jeśli to drugie, warto poczynić wysiłki, by wzbogacić swoją dietę o kolorowe warzywa i owoce, one bowiem zawierają wiele cennych składników, dzięki którym można cieszyć się długim i zdrowym życiem - radzi Ellie Krieger, amerykańska dietetyczka.
Rak trzustki – duże dawki witaminy C wraz z chemioterapią wydłużą życie pacjentów?