Ustalono, że wielu starszych Amerykanów z nadwagą, zmagających się ze złym stanem psychicznym lub doświadczajacych izolacji społecznej, jest uzleżnionych od żywności przetworzonej. Produkty takie jak słodycze, słone przekąski, napoje gazowane czy fast foody często stają się dla wielu osób tzw. „comfort food", czyli jedzeniem dostarczającym chwilowej ulgi emocjonalnej.
Związek występujący w imbirze, zwany furanodienonem (FDN) wiąże się z receptorem mającym powiązanie z chorobą zapalną jelit (inflammatory bowel disease, IBD).
Ryzyko raka jelita grubego może się zwiększać przez określone produkty na naszych talerzach. Eksperci odkryli potencjalny związek między tzw. „dietą zachodnią" - zdominowaną przez żywność ultraprzetworzoną i niezdrowe oleje - a przewlekłym stanem zapalnym, który napędza wzrost guza.
Nagromadzenie tłuszczu w wątrobie powoduje zmniejszenie dopływu tlenu do mózgu i stan zapalny tkanek mózgu, a obydwa te czynniki prowadzą do poważnych chorób.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu