Liczba wyników: 1781
W czasie odchudzania bardzo często rezygnujemy ze spożywania tłuszczu całkowicie. Tymczasem okazuje się, że to jeden z poważniejszych błędów osób, które zamierzają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Tłuszcz jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, stanowiąc źródło energii i umożliwiając przyswajanie witamin E, D, K czy A.
Wędliny i mięso to niezwykle popularne przysmaki goszczące na polskich stołach. Aż 67% z nas jada je do każdego posiłku, zwłaszcza na obiad. 46% wybiera coś mięsnego na śniadanie, a 40% na kolację. Czym zatem kierować się przy zakupie produktów mięsnych? Jak prawidłowo je przechowywać oraz co właściwie znajdziemy w ich składzie?
Cukier jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jednakże jego nadmierna ilość może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca, sprzyjać otyłości oraz przekładać się na wyższym poziom cholesterolu. Zobacz, co robić, by bez wielkiego wysiłku ograniczyć spożywanie cukru.
Koniec roku to zwykle czas podsumowań i postanowień. Nowy Rok często traktujemy jak „nowe otwarcie". Dotyczy to różnych dziedzin życia, ale najczęściej obiecujemy sobie w większym stopniu o siebie zadbać, tj. być bardziej aktywnymi fizycznie i stosować zdrową dietę. Jeśli więc postanawiasz przyjąć lepszy jadłospis i schudnąć, zobacz, jak konkretnie to zrobić.
To, co jesz, ma bezpośredni wpływ na stan twojego zdrowia. Dieta może istotny wpływ na walkę z grypą.
W wielu regionach świata, także w Polsce, można kupić pyszne zdrowe owoce także zimą, które są nie tylko wysokiej jakości, ale również w przystępnej cenie. Mamy możliwość czerpania z szerokiej gamy owoców w sezonie zimowym, a większość z nich jest bogata w witaminę C, która pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Oto top 5.
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Rozdrażnienie i przemęczenie mogą brać się niekiedy ze złych nawyków żywieniowych. Warto pamiętać, że nasze samopoczucie i nastrój w dużej mierze zależą od tego, co spożywamy. Dlatego aby poprawić sobie humor, czasem wystarczy po prostu zmienić dietę. Jak powinna wyglądać „dieta na polepszenie nastroju"?
Wybór ryżu brązowego zamiast białego może zapobiec związanej z wiekiem utracie pamięci, wynika z nowych badań przeprowadzonych w Centre for Learning and Memory w Pekinie. Zresztą, to tylko jedna z „dietetycznych sztuczek", dzięki której także w dojrzałym wieku będziemy mogli się cieszyć doskonała pamięcią.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji