Liczba wyników: 3301
Leki stosowane w leczeniu różnych chorób przewlekłych mogą utrudniać zdolność organizmu do utraty ciepła i regulowania temperatury wewnętrznej do optymalnego poziomu. Zaburzenia w termoregulacji mogą mieć poważne konsekwencje dla osób starszych leczonych z powodu chorób takich jak: rak, układ krążenia, choroba Parkinsona/demencja i cukrzyca.
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Czym są karotenoidy, gdzie ich szukać i dlaczego są cenne w codziennej diecie?
Jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, obserwujemy wręcz „modę" na rozmaite alergie na jedzenie. Wielu ludzi dość pochopnie wyrzuca ze swojego jadłospisu określone produkty, które - jak im się wydaje - mogą być dla ich organizmu wyzwaniem. Tymczasem rezygnacja z pewnych grup artykułów może być bardzo szkodliwa. Przedtem upewnij się, że naprawdę nie możesz czegoś jeść.
Otyłość wśród osób starszych jest bardzo poważnym problemem zdrowotnym. Zbyt duża waga obniża jakość życia, pogarsza samopoczucie oraz niekorzystnie wpływa na samoocenę. Jest przyczyną mniejszej wydolności organizmu, spadku witalności i przedwczesnego starzenia się. Ponadto zwiększa ryzyko zachorowalności na cukrzycę, choroby układu krążeniowo-naczyniowego, niewydolność oddechową, stłuszczenie wątroby, zaburzenia metabolizmu glukozy, czy nadciśnienie.
Nadwaga i otyłość rozwija się, gdy dopływ energii do organizmu przekracza jej wydatki, czyli gdy zjadamy więcej, niż tego wymaga nasz poziom aktywności. Jednak dieta i aktywność fizyczna to nie wszystko - dodatkowym czynnikiem może być niedobór snu, który prowadzi do rozregulowania apetytu i nadmiernego objadania się. Okazuje się, że już nawet jedna nieprzespana noc ma związek z przybieraniem na wadze.
W dzisiejszym świecie coraz trudniej o chwilę wytchnienia przy stole. Szybkie tempo życia, różnorodne nawyki żywieniowe i jedzenie w pośpiechu przeciążają nasz układ pokarmowy. W rezultacie pojawiają się nieprzyjemne objawy: uczucie ciężkości, wzdęcia, dyskomfort czy spadek energii. Dlatego rośnie zainteresowanie naturalnymi metodami wspomagania trawienia, które pozwalają zachować równowagę bez nadmiernego obciążania organizmu.
Rozpuszczalny błonnik stosuje się, aby wspomóc trawienie i odporność organizmu. To preparat usuwający z jelit szkodliwe produkty przemiany materii i namnażające się chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a więc na ustąpienie bólu i zaburzeń ich funkcji (wzdęcia, zaparcia, biegunki), a także na utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej.
Lato to nie tylko czas urlopów i pięknej pogody, to również okres, w którym możemy cieszyć się wielką różnorodnością warzyw i owoców będących naturalnym źródłem witamin i mikroelementów. Jedną z witamin, którą znaleźć możemy w większości warzyw i owoców jest niezwykle cenna dla naszego organizmu witamina C.
Spadki temperatur poniżej zera nie są bez znaczenia dla naszego organizmu. Zimą notuje się większą ilość zawałów serca, a ryzyko zgonu z powodu schorzeń naczyniowo-sercowych znacząco wzrasta. Czy najchłodniejsza pora roku ma rzeczywiście tak wielki wpływ na serce? Jak chronić serce zimą, aby móc cieszyć się wiosną w dobrym zdrowiu i kondycji?
Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni faktycznie ma wpływ na szybszy proces powrotu do zdrowia? Kiedy można mówić o skuteczności jej działania? Zdradzamy fakty i mity nt. popularnego kwasu L-askorbinowego i odpowiadamy, jaką pełni rolę w naszym organizmie.