Liczba wyników: 6688
Jeżeli poziom glukozy we krwi jest wyższy niż normalnie, może to oznaczać stan przedcukrzycowy, czyli stadium poprzedzające cukrzycę, w którym nie występują wszystkie objawy charakterystyczne dla cukrzycy, ale oznaczający wysokie zagrożenie tą chorobą. Badania pokazują, że odpowiednie zmiany w stylu życia pomogą powstrzymać rozwój choroby.
Dobry sen oddziałuje nie tylko na nasz nastrój i poziom energii następnego dnia, ale także umożliwia ciału odpoczynek, dzięki któremu jest ono zdolne do walki z chorobami. Okazuje się, że dobry nocny odpoczynek pomaga zapobiegać cukrzycy w późniejszym życiu.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Według ankiety przeprowadzonej w Irlandii przez Pfizer Healthcare Ireland tylko 5proc. Irlandczyków nie wie, jaki powinien być właściwy poziom cholesterolu we krwi. Niestety aż 69 proc. spośród nich nie ma pojęcia jaki jest odpowiedni poziom ciśnienia krwi.
Zaledwie 1,7 proc. Polaków ma całkowicie zdrowe dziąsła. Występowaniu chorób przyzębia sprzyjają czynniki ryzyka takie jak: niewłaściwa higiena jamy ustnej, palenie tytoniu, stres, otyłość, ale również cukrzyca. W naszym kraju na cukrzycę choruje 3 miliony osób, z czego milion w ogóle o tym nie wie. Niestety, poziom wiedzy na temat zależności między występowaniem i przebiegiem cukrzycy a chorobami przyzębia, również pozostawia wiele do życzenia.
Kobiet z rakiem piersi będą mogły w końcu uniknąć poddawania się toksycznym terapiom dzięki nowym badaniom, które wskazują poziom ferroportyny - białka regulującego poziom żelaza w komórkach, które pozwala przewidzieć, czy rak jest agresywny i grozi nawrotem.
Dbanie o odpowiedni poziom ciśnienia krwi przekłada się na ryzyko rozwoju demencji - odpowiednio niski jego poziom daje profilaktyczny skutek.
Jeśli masz problemy ze snem, naucz się medytować, dzięki temu osłabisz u siebie poziom stresu i ograniczysz poziom zaburzeń snu.
Wśród wielu osób panuje mit, że cukier trzcinowy jest znacznie zdrowszy niż cukier biały. Cukier jest w zasadzie czystą sacharozą. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy – ciemnobrązowego syropu, którego znaczny udział stanowi dwucukier sacharoza. W zależności od stopnia rafinacji otrzymywany jest różny rodzaj cukru. Im cukier mniej oczyszczony, tym ma ciemniejszą barwę. Jednak należy podkreślić, że wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi