Liczba wyników: 1324
Poprawa elastyczności w pracy może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. W miejscach pracy, w których wdrożono działania mające na celu zmniejszenie konfliktu między zaangażowaniem zawodowym i życiem osobistym czy rodzinnym, u pracowników o wyższym wyjściowym ryzyku kardiometabolicznym, szczególnie w starszym wieku, zagrożenie chorobami układu krążenia istotnie się zmniejszyło.
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
Osoby we wczesnej fazie choroby Alzheimera mają trudności ze zmianą kierunku podczas chodzenia.
Wiele starszych osób ma nadciśnienie. Utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi zaś może chronić przed poważnymi chorobami, takimi jak niewydolność serca, zawały serca i udary.
Wśród zmian w stylu życia, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, stosowanie diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) może mieć największy wpływ na ludzi w młodym i średnim wieku z nadciśnieniem pierwszego stopnia.
Wiadomo, że pięć porcji warzyw i owoców daje dobre efekty dla zdrowia człowieka. Najkorzystniejszy mix zaś składa się dwóch porcji warzyw i owoców - to prawdopodobnie optymalna ilość zapewniająca dłuższe życie, mówią eksperci.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Powszechnie obecnie używane „ekologiczne" papierowe słomki do napojów zawierają trwałe i potencjalnie toksyczne substancje chemiczne.
Otyłość prowadzi do zmian metabolizmu energetycznego i osłabionej wrażliwości komórek na insulinę. Tak zwane „leki przeciw otyłości" są coraz częściej stosowane w leczeniu tej dolegliwości. Teraz badacze z Max Planck Institute w Kolonii pokazali, że u osób z otyłością zmniejszona wrażliwość na insulinę wpływa na uczenie się skojarzeń sensorycznych. Pojedyncza dawka leku o nazwie liraglutyd była jednak w stanie znormalizować te zmiany i przywrócić podstawowe funkcje obwodów mózgowych.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję