Liczba wyników: 1352
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Wiadomo, że styl życia i genetyka, a także szereg innych czynników przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego - grupy schorzeń, które zwiększają ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Teraz okazało się, że zaburzenia sprzyja również stres.
Po utracie na wadze poziom hormonu greliny na czczo wzrasta i może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej brzucha oraz poprawie wrażliwości organizmu na insulinę.
Palacze w średnim wieku znacznie częściej deklarują osłabienie pamięci i dezorientację niż osoby niepalące, a prawdopodobieństwo pogorszenia funkcji poznawczych jest niższe u tych, którzy zrezygnowali z palenia, nawet jeśli zrobili to niedawno.
Picie dwóch lub więcej filiżanek kawy dziennie może podwoić ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia wśród osób z nadciśnieniem przekraczającum poziom 160/100 mm Hg. Nie ma jednak takiego zagrożenia w przypadku ludzi z niewielkim nadciśnieniem.
Na University of Warwick odkryto, że standardowy zwyczaj gotowania warzyw istotnie zmniejsza właściwości przeciwnowotworowe różnych warzyw kapustnych, takich jak: brokuły, brukselka, kalafior i kapusta.
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Funkcje poznawcze w średnim wieku są silnym wskaźnikiem tego, czy u danej osoby może rozwinąć się w późniejszym życiu demencja. Teraz ustalono, że zwiększanie terenów zielonych na obszarach miejskich może pomóc poprawić funkcje poznawcze u kobiet w średnim wieku. Przekłada się to osłabienie objawów depresji, która z kolei jest czynnikiem ryzyka demencji.
Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji u osób starszych.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem