Liczba wyników: 1370
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Czy zdarzyło Ci się kiedyś spędzać godziny na porównywaniu niemal identycznych produktów i zagłębianiu się w szczegóły, które w rzeczywistości nie miały większego znaczenia? Czy kiedykolwiek podjąłeś/podjęłaś decyzję i okazało się, że żądanego produktu nie ma w magazynie? Niestety, jeśli tak, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie dokonałeś/aś najlepszego wyboru. Według ekonomisty behawioralnego Iana Chadda z Rensselaer Polytechnic Institute, nieistotne informacje lub niedostępne opcje często powodują, że ludzie podejmują złe decyzje.
Uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym są główną przyczyną związanego z wiekiem osłabienia zdolności poznawczych i siły mięśni. Przeciwutleniacze mogą zmniejszać stres oksydacyjny i zapobiegać pogorszeniu się stanu zdrowia związanemu ze starzeniem się.
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
Oprócz wielu innych szkodliwych konsekwencji zdrowotnych, palenie papierosów powoduje zmiany chemiczne, stres oksydacyjny i stany zapalne w mózgu. Podobne skutki może dawać nadmierne spożycie alkoholu.
Nawet krótkotrwałe narażenie na zanieczyszczenia powietrza może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Nasilenie objawów depresji wiąże się z późniejszym wzrostem masy ciała, jednak tylko u osób, które już zmagają się z nadwagą lub otyłością.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Wiadomo, że styl życia i genetyka, a także szereg innych czynników przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego - grupy schorzeń, które zwiększają ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Teraz okazało się, że zaburzenia sprzyja również stres.
Wiadomo, że choroby przyzębia lub dziąseł są czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego - grupy schorzeń nasilających ryzyko problemów z sercem i cukrzycy. Teraz odkryto, że zakażenie Porphyromonas gingivalis, bakterią wywołującą choroby dziąseł, poprzez zmianę składu mikrobiomu jelitowego, powoduje zaburzenia metaboliczne mięśni szkieletowych, poprzedzające zespół metaboliczny.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję