Liczba wyników: 306
Migdały mogą pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Dzięki zawartości określonych antyoksydantów są szczególnie pomocne osobom, które walczą z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu.
Wraz z wiekiem osłabieniu ulega metabolizm, a liczne nabyte w ciągu wielu lat nawyki żywieniowe bywają niekorzystne dla naszej wagi. Podejmując decyzję o przejściu na dietę wielu ludzi jednak popełnia powszechne błędy, które powodują, że albo odchudzanie nie przynosi efektów, albo nowy sposób jedzenia staje się wręcz niebezpieczny dla zdrowia. Tych opisanych poniżej kilku rzeczy nie należy robić, mówią dietetycy.
Wśród najpowszechniejszych czynników ryzyka rozwoju demencji są: wiek, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie i uwarunkowania genetyczne. Odkryto też kilka kilka nietypowych uwarunkowań otępienia.
Dostatecznie długi sen jest niezbędny dla zdrowia, ma bowiem wpływ na wiele funkcji w organizmie. Teraz okazuje się, że niedobór odpoczynku może być szkodliwy dla serca poprzez obniżenie poziomu tzw. „dobrego cholesterolu".
Wiele zaburzeń i chorób ma źródło w niewystarczającej ilości określonych składników odżywczych w organizmie. Może się to wiązać zarówno z ich brakiem lub małą ilością w diecie, jak również ze zmniejszonym ich przyswajaniem lub zwiększonym wydalaniem z organizmu. Przyczyną tych ostatnich są nabyte, często rozwijające się w związku z predyspozycjami genetycznymi zaburzenia, które zdiagnozować można z pomocą badań laboratoryjnych.
Stosowanie suplementów diety niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia, wyglądu i ogólnej kondycji organizmu. Warto jednak pamiętać, że nie jest to droga na skróty w postaci jednej tabletki na wszystko. O tym, co możemy zyskać, jak skutecznie uzupełniać dietę, i w czym pomoże nam specjalista, zapytaliśmy dietetyka.
Witaminy z grupy B zapobiegają złamaniom. Z badań wynika, że osoby w starszym wieku z niedoborem tych witamin mają znacznie wyższe prawdopodobieństwo pęknięcia lub złamania biodra.
Witamina B12 może istotnie pomóc w odmładzaniu mózgu.
Świadomość Polaków dotycząca odżywiania stale rośnie. Dlatego coraz częściej szukamy produktów, które są naturalne. Jak podkreślają dietetycy – im bliżej natury, tym czujemy się zdrowsi. Stąd tak popularne stały się ekobazary czy targi śniadaniowe oferujące żywność najwyższej jakości. Jeśli chcemy czuć się dobrze w swoim ciele powinniśmy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone. Podobnie jest z kawą. Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając.
W okresie jesiennym specjaliści często mówią o tym, jak ważna jest witamina D i zalecają, by ją suplementować. Przejściowa moda czy nowy trend? Okazuje się, że ani jedno, ani drugie. Lekarze potwierdzają: witamina D, wcześniej stosowana głównie po to, aby zapobiegać krzywicy, odgrywa wiele znaczących ról w naszym ciele.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji