Liczba wyników: 707
Przechodząc przez dział warzywniczy lokalnego supermarketu, nie zapomnij wrzucić do koszyka czerwonej cebuli. Okazuje się, że warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
"JEŚLI NIE TERAZ TO KIEDY!" - hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Cukrzycy stało się także motywem przewodnim najnowszego wideoklipu ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej "Dłuższe życie z cukrzycą". Organizatorzy kampanii zwracają uwagę na aktywność fizyczną, dzięki której chorujący na cukrzycę mogą żyć dłużej, a osoby narażone na tę podstępną chorobę mogą jej uniknąć. Zapraszamy do obejrzenia wideoklipu!
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.
Kobiety, które podejmują aktywność seksualną co tydzień lub co najmniej raz w miesiącu, mają niższe ryzyko wcześniejszego początku menopauzy niż panie, które uprawiają seks rzadziej.
Izolacja społeczna jest powiązana z różnymi problemami zdrowotnymi, a także krótszym życiem. Dlaczego tak się dzieje?
Wiele osób doświadczyło zaburzeń snu w związku z pandemią COVID‑19. Uczeni z Washington State University pokazali, że stres, lęk i objawy depresji podczas pierwszych kilku tygodni pandemii wiązały się z krótszym snem i jego niższą jakością.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Oczekiwana długość życia zależy nie tylko od tradycyjnych czynników ryzyka związanych ze stylem życia, ale także od elementów związanych z jakością życia, takich jak silny stres.
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie, mówią eksperci z European Heart Journal.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność