Liczba wyników: 1990
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Choroba z ciałami Lewy'ego jest drugą, po chorobie Alzheimera, najczęstszą dolegliwością zwyrodnieniową mózgu.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Słuchanie muzyki może być nie tylko przyjemne, ale i dobre dla serca. Jak wynika z badania przedstawionego w American College of Health, pacjenci, u których wkrótce po zawale serca wystąpił ból w klatce piersiowej, zwany wczesną dławicą pozawałową, odczuwali znacznie niższy poziom lęku i dolegliwości bólowych, jeśli słuchali muzyki przez 30 minut dziennie.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
Amerykanie w średnim wieku (45-65 lat) częściej zmagają się z samotnością niż ich rówieśnicy z Europy.
Starszy wygląd nie musi oznaczać złego stanu zdrowia. Badanie wykazało, że aby móc wyciągać wnioski na temat zdrowia, dana osoba musi wyglądać co najmniej o 10 lat starzej niż wynika to z jej metryki.
Możemy nauczyć się być szczęśliwi, ale trwałe korzyści osiągniemy jedynie, jeśli będziemy ćwiczyć.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia