Liczba wyników: 7538
Coraz więcej wiemy o roli wieku, płci, zmian hormonalnych oraz genetyki w sposobie, w jaki pewne biomarkery demencji są odczytywane z krwi
Na Uniwersytecie Waterloo odkryto, że zwiększenie stosunku potasu do sodu w diecie może być skuteczniejsze w obniżaniu ciśnienia krwi niż samo ograniczenie spożycia sodu.
Uważność, ogólna jakość snu oraz spożycie alkoholu mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego osoby, które chodzą spać późno, są bardziej narażone na depresję, mówią badacze z Uniwersytetu w Surrey.
W Mass General Brigham odkryto, że w kontekście zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pora spożywania posiłków może być większym czynnikiem ryzyka niż pora snu.
Muzyka jest obecna niemal we wszystkich kulturach świata, wciąż jednak niewiele wiadomo o tym, jak na nas wpływa. Od początku tego stulecia kilka badań sugerowało, że reakcja na muzykę - i na dźwięk w ogóle - jest złożona i może nie wynikać wyłącznie z emocji, ponieważ także inne typy komórek, poza komórkami słuchowymi, mogą bezpośrednio reagować na dźwięki słyszalne. Teraz uczeni postanowili lepiej zrozumieć bezpośrednie efekty drgań akustycznych, w postaci muzyki, na ludzkie komórki w hodowli.
Większa ilość w diecie czarnej herbaty, jabłek oraz powoców jagodowych i cytrusowych może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się wejść do sklepu lub restauracji, w której muzyka była tak irytująca, że natychmiast wyszedłeś/wyszłaś? Wyobraź sobie teraz, jak muszą się czuć pracownicy.
Jedzenie ograniczone czasowo (tzw. post przerywany) to najnowszy trend wśród osób chcących schudnąć, ale czy naprawdę działa? To wciąż kluczowe pytanie dotyczące spalania kalorii.
Związek między bakterią Helicobacter pylori (H. pylori) a wrzodami żołądka jest znany od kilku dekad, jednak nowe dowody sugerują, że ta szkodliwa bakteria może również odgrywać rolę w rozwoju choroby Parkinsona (Parkinson disease, PD).
Australijscy naukowcy dokonali nowej klasyfikacji błonnika pokarmowego - wykraczającej poza dotychczasowy podział na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - aby lepiej wspierać decyzje żywieniowe oraz opracowywanie produktów zdrowotnych.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie