Liczba wyników: 587
Jeśli krwawią ci dziąsła, przede wszystkim upewnij się, że szczotkujesz i nitkujesz zęby dwa razy dziennie, bo może być to oznaką zapalenia dziąseł. Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Waszyngtonie sugeruje, że w takiej sytuacji warto też sprawdzić poziom witaminy C w diecie.
Liczenie baranów nie ma sensu. Jeśli naprawdę chcesz się wyspać, wszystko czego możesz potrzebować, to poduszka obleczona w ulubioną koszulkę twojego partnera.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Seniorzy, którzy codziennie przyjmowali suplementy multiwitaminowe i mineralne z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C, krócej chorowali i mieli łagodniejsze objawy choroby niż osoby nie stosujące takich preparatów.
Jedna na dwie osoby w wieku powyżej 65 lat i starsze ma niższe niż optymalne poziomy witaminy D we krwi. Co więcej, jeden na czterech seniorów cechuje się niedostatkiem witaminy B12, mówią wieku badacze z Helmholtz Zentrum w Monachium.
Kminek pochodzi z zachodniej Azji, Europy i Afryki Północnej. Jego owoce mają ostry, podobny do anyżu smak i aromat. Jest stosowany jako przyprawa do pieczywa, mięsa, serów, ale wykazuje też właściwości lecznicze.
Codzienne jedzenie jabłek pomaga zachować zdrowie naczyń krwionośnych.
Wiele osób ma obawy dotyczące zdrowia, szczególnie podczas pandemii COVID-19, bo wirus może być groźniejszy dla tych, którzy już zmagają się z jakimiś problemami zdrowotnymi. Okazuje się, że bardziej narażeni na zwiększone ryzyko poważnych powikłań w przypadku zarażenia koronawirusem są pacjenci z nadciśnieniem
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem