Liczba wyników: 2781
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Warto jeść sojowe produkty, dzięki temu można lepiej zadbać o serce.
Brzmi to paradokslanie, ale produkty określane jako „zdrowa żywność" mogą sprzyjać nadwadze.
Wszyscy, którzy dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą rezygnować z pieczonego mięsa chętnie sięgają po rękawy i woreczki do pieczenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że te produkty równie dobrze nadają się do pakowania żywności przed zamrożeniem czy do podgrzania w mikrofalówce - przepuszczają bowiem promieniowanie mikrofalowe.
Następnym razem, zanim dokonasz wyboru przekąski, zastanów się, czy odruchowo sięgasz po coś słodkiego, czy też wybierasz jakieś słone produkty, np. chipsy lub popcorn? Wolisz słodkie wino, czy wytrawne? Takie wybory mają związek z twoją osobowością, uważają naukowcy.
Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji u osób starszych.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Dokonawszy analizy próbek moczu, naukowcy byli w stanie powiązać produkty trawienia z otyłością.
21 kwietnia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie Komisji Europejskiej, zgodnie z którym na listę „Chronionych Oznaczeń Geograficznych" wpisano dwa polskie produkty: „Wielkopolski ser smażony" i „Andruty kaliskie".
Kolejne badania pokazują, że produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zwiększać ryzyko problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi