Liczba wyników: 117
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Do swoich regularnych treningów dodaj jogę - to jeszcze poprawi zdrowie układu sercowo-naczyniowego i samopoczucie i jest bardziej efektywne niż ćwiczenia rozciągające. Praktykowanie jogi obniżyło skurczowe ciśnienie krwi i spoczynkowe tętno oraz zmniejszyło 10-letnie ryzyko sercowo-naczyniowe.
Ekstrakt ze szpinaku zawierający tylakoidy (podstawowe elementy budowy wewnętrznej komórki roślinnej) zmniejsza hedoniczny głód nawet o 95 proc. i zwiększa utratę na wadze o 43 proc.
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Zwracanie większej uwagi na wewnętrzne doznania cielesne może poprawić ocenę własnego ciała.
Słodki smak cukru jest bardzo popularny na całym świecie. Cukier odgrywa coraz większą rolę w diecie ludzi i ma istotny wpływ na ich zdrowie, w tym masę ciała. Teraz sprawdzono, jak cukier wpływa na odczuwanie sytości.
Jedzenie stymuluje endogenny układ opioidowy mózgu, który odpowiada za sygnały przyjemności i sytości.
Nie istnieje obiektywna formuła zadowolenia z życia czy przewodnik po dobrym życiu, jednak od wieków ludzie zwracają się do filozofii, religii i nauki w poszukiwaniu odpowiedzi na egzystencjalne pytania. Ludzkość przebyła już długą drogę od czasu Konfucjusza i Platona, a nauka nadal gromadzi pewne odpowiedzi, czego zaś nauczyliśmy się do tej pory się?
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji