Liczba wyników: 623
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Zmiana klimatu daje się we znaki, ekstremalnie wysokie temperatury zostały odnotowane tej wiosny w Indiach i Pakistanie. Naukowcy m. in. z Uniwersytetu w Göteborgu przedstawiają ponury obraz pozostałych dekad XXI wieku. Szacują, że fale upałów będą się nasilać, dotykając każdego roku nawet pół miliarda ludzi. Mogą też prowadzić do niedoborów żywności, nadmiernych zgonów i napływu uchodźców, gdy osiągną poziom przekraczający możliwości tolerowania temperatur przez ludzki organizm. To jednak nie musi się zdarzyć, jeśli zostaną wprowadzone środki, które pozwolą osiągnąć cele Porozumienia Paryskiego, uważają badacze.
W przypadku osób cierpiących na poważne choroby psychiczne, takie jak schizofrenia lub choroba afektywna dwubiegunowa, standardowe leczenie lekami przeciwpsychotycznymi może być problematyczne. Jakkolwiek leki te pomagają regulować chemię mózgu, często powodują metaboliczne skutki uboczne, takie jak insulinooporność i otyłość, co jest na tyle niepokojące, że wielu pacjentów przestaje przyjmować leki.
Jak ustalono na Uniwersytecie Kalifornijskim, wśród osób w średnim i starszym wieku długotrwałe siedzenie wiąże się ze zmianami w części mózgu odpowiedzialnej za pamięć.
Znajomy zapach może pomóc osobom z depresją przywołać określone wspomnienia i potencjalnie przyspieszyć powrót do zdrowia.
Coraz więcej ludzi nie sypia dostatecznie długo, a coraz więcej dowodów wskazuje, że odbija się to nie tylko na ich zdrowiu fizycznym w postaci chorób serca, cukrzycy, udaru i/lub innych schorzeń, ale także szkodzi zdrowiu psychicznemu.
Wielu ludzi nie sypia dostatecznie długo, szczególnie w krajach rozwiniętych niektórzy śpią zaledwie pięć do sześciu godzin na dobę zamiast zalecanych siedmiu do ośmiu.
Większość ludzi, którzy zarwali całą noc, doskonale zna to uczucie zmęczenia i napięcia. Niemniej, choć ciało jest fizycznie wyczerpane, mózg czuje się szczęśliwy i mamy "zawroty głowy".
Sen i zdrowie są ze sobą nierozerwalnie związane. Sprawdzono związek między zaburzeniami i niedoborami snu u osób starszych a ryzykiem demencji i przedwczesnej śmierci. Okazało się, że zagrożenie demencją było dwukrotnie wyższe wśród ludzi, którzy sypiali krócej niż pięć godzin w porównaniu z tymi, którzy spali 7-8 godzin snu na dobę. Odkryto też powiązanie między zaburzeniami snu i jego niedoborem a wyższym ryzykiem wcześniejszej śmierci.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.