Liczba wyników: 780
Maria Nordin z Uniwersytetu w Umea (Szwecja) w swej pracy doktorskiej zawarła wyniki badań, z których wynika, że ludzie mający niewielu przyjaciół są bardziej narażeni na kłopoty ze snem, a konsekwencji depresję, stany lękowe, zespół przewlekłego zmęczenia i choroby serca.
17 marca w Sali Koncertowej Zamku Królewskiego w Warszawie wręczono ordery Ambasadorów Rozwoju Profilaktyki Zdrowia. W gronie wyróżnionych znaleźli się m.in. Maria Kaczyńska i - pośmiertnie - profesor Zbigniew Religa.
Im wcześniej u ludzi rozwija się cukrzyca typu 2 lub nadciśnienie, tym wcześniej wystąpi u nich jaskra pierwotna kąta otwartego (primary open-angle glaucoma, POAG), główna przyczyna nieodwracalnej utraty wzroku na całym świecie.
W wieku 79 lat zmarła dziś w Skolimowie Lidia Korsakówna – aktorka znana z filmów "Przygoda na Mariensztacie", "Klub kawalerów", "Dziewczęta z Nowolipek", przez całe życie zawodowe związana z warszawskim Teatrem Syrena.
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Nadciśnienie staje się coraz częstsze w biedniejszych krajach, choć do niedawna problem wydawał się najpowszechniejszy w państwach o wyoskich dochodach. Co istotne, nadciśnienie to główna przyczyna przedwczesnej śmierci na całym świecie. Ryzyko rozwoju zaburzenia dotyczy około 1,4 miliarda ludzi.
Prof. Anna Świderkówna została tegoroczną laureatką Nagrody im. Jana Parandowskiego, przyznawanej przez Polski Pen Club, a ustanowionej w 1988 roku przez wdowę po pisarzu, Irenę Parandowską. Uroczyste wręczenie nagrody odbędzie się 5 marca.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Praca zazwyczaj wymaga pozostawania wielu godzin poza domem, oznacza więc konieczność jedzenia posiłków poza swoją kuchnią czy jadalnią, a to często równa się dokonywaniu niedietetycznych wyborów. Kiedy sprawdzono ofertę gastronomiczną w środowisku pracy, okazało się, że sprzyja ona nadwadze i otyłości.