Liczba wyników: 5591
Garść orzechów zjadana codziennie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, wynika z badań.
Warto kontrolować poziom ciśnienia, bo jeśli jest zbyt wysoki, to jesteśmy bardziej zagrożeni demencją.
Poziom glukozy we krwi ma istotny wpływ na zdolność zapamiętywania. Szczególnie diabetycy powinni kontrolować glikemię.
O tej porze roku, kiedy mamy do dyspozycji mniej godzin światła dziennego, jego ilość może być niewystarczająca, by utrzymać swój poziom witaminy D. Pomocne jest więc jedzenie bogatych w witaminę D tłustych ryb, takich jak łosoś czy makrela, choć warto pamiętać, że promienie słoneczne są zdecydowanie najważniejszym źródłem tej witaminy.
Estrogen reguluje metabolizm energetyczny mózgu w taki sam sposób, jak leptyna, więc może mieć istotne znaczenie dla walki z otyłością u osób odpornych na leptynę, mówią badacze z Yale School of Medicine.
Kiedy jesteśmy zmęczeni, często sięgamy po coś słodkiego, co szybko przydaje nam energii, ale efekt ten jest krótkotrwały. Są na to lepsze rozwiązania.
W naszym klimacie nietrudno o niedobory witaminy D, a odpowiada ona za wiele ważnych procesów w organizmie. W nowych badaniach odkryto, że odpowiednia ilość magnezu sprzyja optymalizowaniu jej ilości.
Kofeina powoduje zmiany poziomu estrogenów, mówią uczeni. Różnie jednak oddziałuje na białe, czarnoskóre kobiety i Azjatki, wynika z badań.
Poziom cholesterolu wzrasta w zimie i ulega zmniejszeniu latem, wynika z badań brazylijskich naukowców.
Migdały mogą pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Dzięki zawartości określonych antyoksydantów są szczególnie pomocne osobom, które walczą z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu.