Wyższy poziom leptyny, hormonu pomagającego w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wiąże się z lepszym przekazywaniem sygnału przez istotę białą mózgu. To z kolei oznacza, że wspomniany hormon może mieć wpływ na ryzyko rozwoju demencji.
Kurkumina, związek znajdujący się między innymi w curry, może zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym zaawansowaną postacią stłuszczeniowej choroby wątroby, a nawet leczyć ten narząd.
Estrogen reguluje metabolizm energetyczny mózgu w taki sam sposób, jak leptyna, więc może mieć istotne znaczenie dla walki z otyłością u osób odpornych na leptynę, mówią badacze z Yale School of Medicine.
Za tzw. efekt jo-jo, czyli odzyskiwanie dawnej wagi po okresie chudnięcia, odpowiadają określone hormony.
Od poziomu metabolizmu zależy m. in. nasza waga i samopoczucie. Na procesy przemian energetycznych mają wpływ liczne czynniki, m. in. aktywność fizyczna i rodzaj stosowanej diety. Jeśli chodzi o tę ostatnią, poniżej prezentujemy sześć produktów, które pomogą usprawnić metabolizm.
Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka udowodnili to, co większość wiedziała od dawna - sam wygląd jedzenia może pobudzić apetyt.
Chociaż dla znacznej części populacji problemem jest przejadanie się, są ludzie, którzy doświadczają takiego spadku apetytu, że zagraża to ich zdrowiu.
Operacja bariatryczna zmniejsza ryzyko śmierci z powodu raka związanego z otyłością