Liczba wyników: 180
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
Umiarkowane spożycie jajek może zwiększyć ilość zdrowych dla serca metabolitów we krwi.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Ile razy słyszałeś od rodziny i znajomych zdanie: „data ważności upłynęła, ale to stało w lodówce, więc spokojnie można zjeść?" Po pierwsze wielu z nas jest nauczonych, by nie marnować jedzenia, po drugie ludziom po prostu szkoda pozbywać się czegoś, co jeszcze można by wykorzystać. Takie zachowanie w najlepszym przypadku oznacza dojedzenie resztek i uzyskanie więcej wolnego miejsca w szafce czy lodówce, w najgorszym jednak doprowadzi do bardzo poważnego zatrucia zagrażającego zdrowiu, a nawet życiu.
Kiedy jesteśmy zmęczeni, często sięgamy po coś słodkiego, co szybko przydaje nam energii, ale efekt ten jest krótkotrwały. Są na to lepsze rozwiązania.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość