Liczba wyników: 3867
Niektóre produkty zyskały zasłużone miano antystarzeniowych eliksirów - pomagają zapobiegać chorobom związanym z procesem starzenia się. Przejrzyj listę i koniecznie dołącz je do jadłospisu.
Zanieczyszczające mieszaniny metali i pozostałości leków są szkodliwe dla zdrowia, ale okazuje się, że dieta wzbogacona selenem może ograniczyć te szkody.
Geny sprzyjające otyłości sprawiają, że ludzie czują się bardziej głodni i tracą kontrolę nad jedzeniem, jednak przestrzeganie pewnych ograniczeń dietetycznych może być tu dobrą strategią.
Łatwiej jest się starzeć, gdy ma się u boku czworonoga, wynika z przeprowadzonych w USA ankiet.
Regularne czytanie to jeden ze sposobów na zapobieganie chorobie Alzheimera – wynika z badań amerykańskich naukowców z Narodowej Akademii Nauk Stanów Zjednoczonych. O korzyściach płynących z lektury warto przypominać przy każdej okazji i zachęcać do czytania.
Ketamina to najszybciej działający środek przeciwdepresyjny, daje efekty już w ciągu kilku godzin, tymczasem na skuteczność innych leków przeciwdepresyjnych trzeba czekać kilka tygodni. Jednakże ketaminę można podawać tylko przez ograniczony czas ze względu na liczne skutki uboczne.
Powszechne przekonanie, że pracownicy zmianowi dostosowują się odmiennego rytmu dobowego, nie jest prawdziwe. Nie można ot tak zmienić sposób funkcjonowania organizmu w odmiennych porach doby.
Procesy zapalne są do pewnego stopnia są niezbędne dla funkcjonowania organizmu, ale jeśli są zbyt aktywne, mogą również doprowadzić do różnorodnych uszkodzeń i przyczyniać się do chorób serca, udaru, niektórych nowotworów oraz innych poważnych problemów zdrowotnych.
Od dawna eksperci powtarzają, że nadmierne picie alkoholu nie dotyczy jedynie ludzi młodych, czyni prawdziwe spustoszenia także u osób starszych. Seniorzy, którzy zbyt często „zaglądają do kieliszka", nierzadko doświadczają problemów z pamięcią i upadkami.
Jasne już stało się, że wielu ozdrowieńców - nawet tych, którzy łagodnie przechodzili COVID-19 - nadal boryka się z różnymi problemami zdrowotnymi długo po tym, jak pierwotna infekcja ustąpiła. Medycy Washington University w St. Louis wykazali, że osoby, które przechorowały COVID-19, także te niehospitalizowane, odznaczają się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu sześciu miesięcy po diagnozie infekcji.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość