Liczba wyników: 295
Osoby cierpiące na bezdech senny mogą częściej mieć problemy z pamięcią lub myśleniem. Badania pokazały powiązanie między tą chorobą i osłabieniem funkcji poznawczych.
Jak różne pokolenia interpretują użycie emoji (emotikonów) w komunikacji? Okazuje się, że ludzie starsi nie są pewni jak ich używać, mimo że rozumieją ich znaczenie.
Menopauza rzeczywiście powoduje wzrost tkanki tłuszczowej. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym tracą beztłuszczową masę ciała i ponad dwukrotnie zwiększają swoją masę tłuszczową.
Korzystanie ze smartfonów nasila się i może stać się niezdrowe w przypadku osób cierpiących na zaburzenie obsesyjno-kompulsywne, czyli zaburzenie psychiczne objawiające się niechcianymi i niepokojącymi myślami, które może prowadzić do powtarzających się i destrukcyjnych zachowań.
Praktykowanie jogi nidra - rodzaju treningu uważności - może poprawić sen, funkcje poznawcze, uczenie się i pamięć nawet u osób, które ćwiczą krótko.
Poziom hormonów mierzony w badaniach krwi jest ważnym wskaźnikiem tego, czy kobiety po menopauzie, które są najbardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi, zyskają korzyści ze stosowania inhibitorów aromatazy, takich jak anastrozol.
Leki obniżające poziom cholesterolu o nazwie statyny wykazują znaczne korzyści w zmniejszaniu ryzyka zawałów serca i udarów mózgu spowodowanych zakrzepami krwi u pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka. Farmaceutyki te wiążą się z niskim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, a korzyści z ich stosowania przewyższają prawdopodobieństwo skutków ubocznych.
W przypadku osób w średnim wieku z nadciśnieniem, wzrost ciśnienia krwi po przyjęciu pozycji stojącej może wskazywać zwiększone ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca i udar mózgu.
Seniorzy, którzy cechują się zmiennymi poziomami cholesterolu i trójglicerydów, mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera w porównaniu z osobami, które odznaczają się stabilnym poziomem cholesterolu.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.