Liczba wyników: 763
Jedzenie określonych składników odżywczych wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Okazuje się jednak, że jest tu jeden warunek: źródłem składników odżywczych musi być żywność, a nie suplementy.
Kiedy „dopada" cię skurcz mięśni, sięgnij po elektrolity, będą skuteczniejsze w osłabianiu skurczu niż zwykła woda, mówią eksperci z Edith Cowan University.
Wyższe ciśnienie krwi w nocy niż w ciągu dnia może być czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera u starszych mężczyzn, mówią badacze z Uniwersytetu w Uppsali.
Nadciśnienie przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych u osób i w średnim, i w starszym wieku.
U nawet do 50 proc. kobiet przed 60 rokiem życia rozwija się nadciśnienie tętnicze, ale jego objawy - na przykład uderzenia gorąca i kołatanie serca - są często przypisywane menopauzie, mówią eksperci ds. zdrowia kobiet.
Niedostateczna ilość wody sprawia, że ludzie czują się ospali i doświadczają bólu głowy. To jednak nie wszystko, nowe badanie przeprowadzone na Penn State wskazują, że może to też skutkować osłabieniem zdolności poznawczych.
Osoby starsze w zamożnych krajach spożywają średnio więcej alkoholu niż ich rówieśnicy z krajów o średnich dochodach. Zwykle starzenie się sprzyja ograniczeniu ilości wypijanego alkoholu, ale następuje ono w różnym tempie i na różnym poziomie.
Różnica w odczytach ciśnienia krwi między ramionami ma związek z wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Ponad połowa osób po infekcji Covid-19 ciągle odczuwała silne zmęczenie w 10 tygodni po początkowej fazie choroby.