Liczba wyników: 261
Wysokobiałkowa, niskokaloryczna dieta pomaga seniorom z otyłością: schudnąć, utrzymać masę mięśniową, poprawić stan kości i stracić szkodliwą tkankę tłuszczową, wynika z badań przeprowadzonch na Uniwersytecie Wake Forest.
Badania przeprowadzone przez psychologów pokazały, że młodzi ludzie rzadziej dyskryminują innych ze względu na wiek, gdy zawierają przyjaźnie ze starszymi.
Spowolnienie procesu starzenia może być do osiągnięcia dzięki suplementom pochodzącym z bakterii jelitowych. Jak ustalili w badaniach na nicieniach uczeni z Baylor College of Medicine i University of Texas, określone geny bakteryjne i związki przedłużają życie, a także spowalniają rozwój nowotworów i gromadzenie się amyloidu-beta, substancji związanej z chorobą Alzheimera.
Dodawaj różnych przypraw do posiłku - to niezawodny sposób nie tylko na sprawienie, że będzie smaczniejszy, ale też może przydać korzyści zdrowotnych.
Nowe badanie pokazało, że wyższe spożycie niektórych owoców i warzyw może zmniejszyć ilość objawów menopauzy.
Nowe badania przeprowadzone na North Carolina State University pokazały, że pozytywne nastawienie do starzenia się sprawia, że seniorzy są bardziej odporni na stresujące sytuacje.
Rak wątroby to czwarta najczęstsza przyczyna śmierci z powodu nowotworu. Nowe badania dowodzą, że dzięki ćwiczeniom można osłabić ryzyko najczęstszego typu raka wątroby: raka wątrobowokomórkowego.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Nowe badanie wskazują, że seniorzy mogą skuteczniej stracić na wadze, jeśli jednocześnie przy pomocy dietetyków przechodzą terapię behawioralną.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.