Liczba wyników: 983
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Dieta bogata w białko zwierzęce, a szczególnie mięso, nie jest korzystna dla zdrowia, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Mężczyźni, którzy w swojej diecie mieli znacznie więcej białka zwierzęcego niż roślinnego, cechowali się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu 20 lat trwania badań niż uczestnicy, których odżywianie się było bardziej zbilansowane pod względem źródeł tego składnika.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Biolodzy z Uniwersytetu w Manchesterze wyjaśniają, dlaczego odpowiedni sen może nas przygotować nas na obowiązki w nadchodzącym dniu. Odpowiednio nastawiony „zegar biologiczny" zwiększa naszą zdolność do dobrego funkcjonowania organizmu, gdy jesteśmy najbardziej aktywni. To zaś ma wpływ na proces starzenia się i wygląd.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Oto dobra wiadomość dla tych, którzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy: testy pokazały, że picie większych ilości tego napoju może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Wielu ludzi, a także przedmiotów w życiu codziennym ma znaczenie emocjonalne. Na przykład, para wełnianych skarpetek ma taką wartość emocjonalną, jeśli była ostatnią rzeczą, którą babcia zrobiła na drutach przed śmiercią. To samo dotyczy słów.
Warto o siebie dbać, to chroni nie tylko nasze samopoczucie psychiczne, ale i fizyczne.
Ludzie są chwilowo szczęśliwsi, gdy piją alkohol, ale w dłuższej perspektywie picie większej ilości napojów wyskokowych nie sprawia, że są bardziej zadowoleni z życia.
Bez względu na pokonywany dystans, biegi wiążą się ze znacznie niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków