Liczba wyników: 686
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w wielu częściach świata, jednak korzyści zdrowotne wynikające z tego sposobu odżywiania się mogą zależeć od tego, jakie konkretnie produkty znajdują się w jadłospisie.
Jeśli nie sypiasz w regularnych porach, masz wyższe ryzyko rozwoju szkodliwych bakterii w jelitach.
Niedostateczna ilości sześciu kluczowych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD), ostrzegają medycy z McMaster University.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Kiedy oceniono diety stosowane w 184 krajach, obliczono, że niewłaściwy sposób odżywiania się odpowiadał za ponad 14,1 miliona przypadków cukrzycy typu 2 w 2018 roku, co stanowiło ponad 70 proc. nowych diagnoz.
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.