Liczba wyników: 629
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Szczepienie przeciwko COVID-19 wiąże się z mniejszą liczbą zawałów serca, udarów i innych problemów sercowo-naczyniowych wśród osób zakażonych SARS-CoV -2, wirusem wywołującym COVID-19.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Kilka minut masażu znacznie poprawia stan psychiczny i fizyczny. Eksperci z Uniwersytetu w Konstancji przekonują, że ludzie osiągają wyższy poziom psychicznego i fizjologicznego odprężenia już po dziesięciu minutach masowania. Już krótkie działanie terapeutyczne może znacznie zmniejszyć stres poprzez pobudzenie głównego mechanizmu relaksacyjnego organizmu - przywspółczulnego układu nerwowego (PNS).
Gorące źródła mogą pomóc przy różnych dolegliwościach. Okazuje się, że sprzyjają też walce z nadciśnieniem u seniorów.
Wbrew powszechnemu przekonaniu to nie tyle stresory powodują problemy zdrowotne: reakcje ludzi na nie są decydujące, jeśli chodzi o konsekwencje zdrowotne, mówią uczeni z Penn State.
Na Uniwersytecie Bath sprawdzono wpływ nauki gry na instrumencie muzycznym na zdolność mózgu do przetwarzania obrazów i dźwięków. Okazuje się, że nabycie takich umiejętności nie tylko usprawnia pracę mózgu, ale też poprawia nastrój.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później