Liczba wyników: 4730
Tekstylia elektroniczne, takie jak poduszki i koce elektryczne, mogą zapewnić użytkownikowi ciepło i pomóc złagodzić bóle. Jednak długotrwałe korzystanie z tych urządzeń może potencjalnie powodować choroby związane z ciepłem, w tym hipertermię lub oparzenia. Teraz zaprojektowano i przetestowano „inteligentną" kurtkę wyposażoną w czujniki środowiskowe, przędze generujące ciepło i zmieniające kolor oraz sztuczną inteligencję (AI) w celu kontrolowania temperatury i zapobiegania przegrzaniu.
Kobiety, które przechodzą menopauzę później, mają przez długie lata zdrowsze naczynia krwionośne niż te, u których menopauza występuje wcześniej.
Dlaczego u niektórych ludzie pijących alkohol codziennie rozwija się zaawansowana choroba wątroby, podczas gdy u innych nie? Odpowiedź może leżeć w trzech powszechnych schorzeniach. Jak ustalono, osoby pijące większe ilości alkoholu, które jednocześnie chorują na cukrzycę, mają nadciśnienie lub duży obwód talii, są nawet 2,4 razy bardziej narażone na rozwój zaawansowanej choroby wątroby.
Picie ketonów poprawia zdrowie serca, mówią eksperci z Uniwersytetu w Portsmouth.
Nowe testy prowadzone na Lancaster University pokazały, że zmiany w dynamice natlenienia mózgu i funkcji neuronów przy chorobie Alzheimera przyczyniają się do neurodegeneracji.
Zdolność ludzi do interpretowania emocji lub skupienia się na wykonywaniu zadania jest ograniczona już przez krótkotrwałe narażenie na zanieczyszczenie powietrza cząstkami stałymi (PM), co może sprawić, że czynności, takie jak cotygodniowe zakupy w supermarkecie, stają się trudniejsze.
Pomimo swojej głównej roli w zapobieganiu ciąży, tabletka antykoncepcyjna może również pomóc zmniejszyć ryzyko raka jajnika, mówią uczeni z University of South Australia.
Wiele osób chciałoby opóźnić lub nawet zatrzymać proces starzenia. Przyjmowanie witaminy D lub kwasów tłuszczowych omega-3 wykazało obiecujące rezultaty w spowalnianiu biologicznego starzenia się u zwierząt. Teraz oceniono, jak działa to u ludzi.
Wiadomo, że picie słodkich napojów zwiększa ryzyko cukrzycy, ale mechanizm stojący za tym związkiem pozostawał niejasny. Teraz naukowcy pokazali, że metabolity wytwarzane przez mikroby jelitowe mogą odgrywać tu rolę.
Naukowcy odkryli, że nowo opracowana dieta inspirowana nawykami żywieniowymi społeczeństw nieuprzemysłowionych może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.