Liczba wyników: 1458
Badanie krwi pozwoli zdiagnozować zaburzenia lękowe. Sprawdza biomarkery, które mogą pomóc obiektywnie określić ryzyko rozwoju i nasilenie obecnego lęku, a także wskazać terapie, które będą najskuteczniejsze.
Osoby z niską gęstością kości mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.
Sądzi się, że negatywne emocje, w tym objawy niepokoju i depresji sprzyjają rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i demencji. Jaki jest jednak ich wpływ na mózg i czy można ograniczyć ich szkodliwy wpływ? Neurobiolodzy z Uniwersytetu Genewskiego odkryli, że w konfrontacji z psychicznym cierpieniem innych osób w odmienny sposób aktywują się mózgi młodych i starszych ludzi. Połączenia neuronalne starszych wykazują znaczną inercję emocjonalną: negatywne emocje oddziałują silnie i przez długi czas, szczególnie wpływają na tylną korę zakrętu obręczy i ciało migdałowate, dwa obszary mózgu zaangażowane w zarządzanie emocjami i pamięć autobiograficzną.
Jak wiadomo, słuchanie lubianego utworu poprawia nastrój, to jednak nie wszystko, uczeni z Michigan State University odkryli, że puszczanie ulubionych „kawałków" muzycznych może zwiększyć skuteczność leków.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
Zdrowie neurologiczne zależy zarówno od sygnałów wysyłanych przez duże mięśnie nóg do mózgu, jak i od informacji wysyłanych z mózgu do mięśni. To pomaga wyjaśniać, dlaczego u pacjentów z chorobą neuronu ruchowego, stwardnieniem rozsianym, rdzeniowym zanikiem mięśni i innymi chorobami neurologicznymi często następuje pogorszenie, gdy ich ruch staje się ograniczony.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Rozmaryn sam w sobie jest popularną przyprawą, ma jednak również zalety jako środek zapobiegający nowotworowi. Warto zastosować go podczas grillowania, ponieważ może powstrzymać tworzenie się potencjalnie rakotwórczych związków.
Od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie brazylijskiej poleca się hyptis crenata w celu leczenia szeregu dolegliwości, od bólów głowy i żołądka po gorączkę i grypę.