Liczba wyników: 1480
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Coraz więcej dowodów sugeruje, że długotrwałe siedzenie - obecnie powszechne - jest niebezpieczne dla zdrowia, nawet jeśli regularnie podejmuje się aktywność fizyczną. Eksperci zalecają mniej siedzenia i więcej ruchu.
Arbuz może pomóc osłabić skutki niewłaściwego odżywiania się.
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Przenośne urządzenia monitorujące naszą aktywność dają nowy wgląd w związek między wysiłkiem fizycznym a cukrzycą. Okazuje się, że warto podejmować aktywność, gdy tylko nadarza się taka okazja, bo może chronić przed chorobą.
Nagromadzenie tłuszczu w wątrobie powoduje zmniejszenie dopływu tlenu do mózgu i stan zapalny tkanek mózgu, a obydwa te czynniki prowadzą do poważnych chorób.
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji