Liczba wyników: 1473
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Sześć minut ćwiczeń o wysokiej intensywności może poprawić zdrowie mózgu i opóźnić wystąpienie zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Coraz więcej dowodów sugeruje, że długotrwałe siedzenie - obecnie powszechne - jest niebezpieczne dla zdrowia, nawet jeśli regularnie podejmuje się aktywność fizyczną. Eksperci zalecają mniej siedzenia i więcej ruchu.
Arbuz może pomóc osłabić skutki niewłaściwego odżywiania się.
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Przenośne urządzenia monitorujące naszą aktywność dają nowy wgląd w związek między wysiłkiem fizycznym a cukrzycą. Okazuje się, że warto podejmować aktywność, gdy tylko nadarza się taka okazja, bo może chronić przed chorobą.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia