Liczba wyników: 1137
Zmniejszenie zespołu słabości, który jest dość powszechnym problemem osób starszych, może być skuteczną strategią zapobiegania demencji.
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Seniorzy zaangażowani w różne zajęcia mogą istotnie zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji, przekonują eksperci z Uniwersytetu Simona Frasera.
Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.
Wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) u pacjentów z COVID-19 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonu i dłuższym pobytem na oddziale intensywnej terapii, mówią medycy z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji.
Aktywni narciarze w starszym wieku mają dwukrotnie większą zdolność wchłaniania tlenu niż seniorzy, którzy nie ćwiczą.
Lęk może pomóc ludziom zapamiętywać różne rzeczy, mówią uczeni z Uniwersytetu Waterloo.
Życie to seria wyborów. Każdorazowo, gdy podejmujesz decyzję, istnieje możliwość, że sprawy nie potoczą się zgodnie z oczekiwaniami (to ryzyko) lub stanie się coś złego (to strata). Niechęć do podejmowania ryzyka i doświadczenia straty mają przemożny wpływ na to, jak podejmujemy decyzje.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Nadciśnienie tętnicze dotyka 1,13 miliarda ludzi na całym świecie, a w 2019 roku było przyczyną 10,8 miliona zgonów. Jest ono jednym z głównych czynników ryzyka śmierci w wymiarze globalnym. Okazuje się jednak, że ciśnienie krwi można kontrolować dzięki odpowiedniej aktywności fizycznej.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później