Liczba wyników: 711
W nowych testach sprawdzono, jak organizm radził sobie, gdy ludzie kontynuowali jedzenie pizzy także po tym, jak czuli się najedzeni. Okazało się, że nasz metabolizm jest zaskakująco dobry w radzeniu sobie z nadmiernym ‘dogadzaniem sobie'.
Lekarze z Ohio State University znaleźli wyraźny związek między kortyzolem (hormonem stresu) i wyższym poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.
Zwykły spacer daje wiele potężnych korzyści zdrowotnych. Może być kluczem do utraty wagi, obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu oraz poprawy pamięci, a także osłabienia ryzyka chorób serca, cukrzycy, raka i innych dolegliwości.
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Bezczynność jest związana z wyższym ryzykiem śmierci z powodu raka, ostrzegają uczeni z University of Texas.
Nowe badanie pokazało, że wyższe spożycie niektórych owoców i warzyw może zmniejszyć ilość objawów menopauzy.
Osoby z chorobami dziąseł mają większe prawdopodobieństwo nadciśnienia, piszą autorzy badań, którzy opublikowali swoje wyniki w Cardiovascular Research, magazynie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Obcowanie z naturą, podziwianie sztuki i duchowa, religijna aktywność mogą wzmocnić układ odpornościowy i działać przeciwzapalnie, mówią uczeni z Uiwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Działania prewencyjne najlepiej uchronią nas przed chorobą. O profilaktykę zawału serca powinniśmy zadbać zawczasu, w młodym wieku kiedy jest czas i chęci na zmianę trybu życia.
COVID-19 to nowa zakaźna choroba wywoływana przez koronowirusa SARS-Cov-2. Według ostatnich danych pierwszy chory pojawił sie w Chinach w 2019 roku, tam też miał miejsce początek epidemii, która z czasem rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty. 11 marca 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie ogłosiła pandemię COVID-19.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi