Liczba wyników: 892
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Powszechnie stosowany lek na cukrzycę, który reguluje poziom cukru we krwi, może też zapobiegać zanikowi i zwłóknieniu mięśni - co z kolei może pomóc osobom starszym szybciej wrócić do zdrowia po urazie lub chorobie.
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Twój rytm dobowy nie tylko reguluje harmonogram snu, może też wpływać na rozwój, diagnozę i leczenie raka. Według ekspertów można zmodyfikować pory, kiedy pacjenci są badani na raka i kiedy poddają się terapiom, aby poprawić dokładność diagnostyczną i skuteczność leczenia.
Zioła stosowane w medycynie ludowej mogą pomóc w leczeniu infekcji wirusem typu herpes, której objawy są widoczne w miejscach intymnych, mówią eksperci z Uniwersytetu Oviedo z Hiszpanii.
Na Uniwersytecie Queensland odkryto związek aktywny z jadalnego grzyba, który przyspiesza wzrost nerwów i poprawia pamięć.
Zwierzęta, którym podawano rilmenidynę, obecnie stosowaną w leczeniu nadciśnienia tętniczego, żyły dłużej i miały lepsze wskaźniki zdrowia, podobnie jak w sytuacji ograniczania kalorii.
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie wykazali, że mieszanka związków roślinnych stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej może niszczyć komórki rakowe.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem