Liczba wyników: 29
Nowe badania wykazały, że przyjmowanie witaminy B6 w większych dawkach zmniejsza odczuwanie lęku i depresji.
Odkryto skład chemiczny rośliny stosowanej w tradycyjnej medycynie chińskiej od 2000 lat - tarczycy bajkalskiej. Okazuje się, że zioło to może pomóc w leczenie rozmaitych dolegliwości.
Od dawna znana jest prosta rada - wypicie szklanki ciepłego mleka przed położeniem się do łóżka zapewni spokojny sen. Takie właściwości mleka są powszechnie przypisywane tryptofanowi, ale odkryto też mieszankę peptydów tego napoju, zwaną hydrolizatem kazeiny i trypsyny (CTH), która łagodzi stres i poprawia sen.
Joga może być skuteczniejsza niż inne formy ćwiczeń jeśli chodzi o wpływ na poprawę nastroju i zmniejszenie lęku.
Joga może być lepsza niż inne form ćwiczeń, ponieważ nie tylko poprawia fizyczny stan organizmu, ale ma również pozytywny wpływ na nastrój i poziom lęku.
Amerykanie opracowali substancję, która może nie tylko powstrzymać utratę pamięci, ale wręcz może pomóc odwrócić zaburzenia pamięci związane z depresją i otępieniem.
Nowy eksperymentalny lek poprawia stan chorych komórek mózgowych, co może zatrzymać osłabienie pamięci i inne zaburzenia rozwijające się wraz z wiekiem.
Magnez jest niezwykle cennym pierwiastkiem, występującym w każdej tkance naszego organizmu. Jest odpowiedzialny za ponad 300 reakcji biochemicznych w ciele i ma wpływ na poziom ciśnienia krwi, metabolizm, funkcjonowanie układu odpornościowego, itd. Z tego powodu ciało daje nam znać, gdy ma do sypozycji zbyt mało tego minerału. Zobacz, jak to zdiagnozować.
Sery to ważny element powszechnie polecanego śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się. Włoscy uczeni postanowili sprawdzić, jakie właściwości mają sery.
Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w konsekwencji – do lepszego samopoczucia. W jaki sposób? Nasza dieta bezpośrednio wpływa na pracę jelit, a zgromadzonym w nich bakteriom służą tzw. prebiotyki, zawarte głównie w świeżych warzywach i owocach. Warto zatem jeść je codziennie w odpowiedniej ilości.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia