Liczba wyników: 459
Receptor aktywowany przez związki z kwasów tłuszczowych omega-3 odgrywa istotną rolę w zapobieganiu stanom zapalnym w naczyniach krwionośnych i osłabianiu miażdżycy, podają uczeni z Karolinska Institutet w Szwecji.
Dieta bogata w soję może pomóc kobietom zachować zdrowe serce, ale znaczenie ma tu czas stosowania takiego sposobu odżywiania się.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (European Society of Cardiology, ESC) opublikowało zalecenia dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
Weterani wietnamscy, którzy doświadczyli zespołu stresu pourazowego (posttraumatic stress disorder, PTSD), byli dwa razy bardziej narażeni na śmierć z powodu chorób serca niż żołnierze w stanie spoczynku bez PTSD.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Wraz z wiekiem mózg „płaci" za zwiększone obciążenie serca, ponieważ z biegiem lat duże tętnice organizmu sztywnieją, powodując uszkodzenie m. in. najmniejszych naczyń krwionośnych w mózgu.
Już pięć minut dziennie praktykowania „treningu siłowego dla mięśni oddechowych" obniża ciśnienie krwi i poprawia niektóre wskaźniki zdrowia naczyń, i to nawet silniej niż ćwiczenia aerobowe lub leki.
Nadciśnienie tętnicze nazywane jest często cichym zabójcą - i nie bez powodu. Nie boli, a nieleczone czyni szkody, które po latach przyczyniają się do zawału serca, udaru mózgu, niewydolności nerek czy utraty wzroku. Ale nie musi tak być - wystarczy wprowadzić w życie kilka zasad, które pomogą utrzymać wyniki ciśnienia tętniczego w normie, co w dobie pandemii jest szczególnie ważne.
Poczucie istotnej celowości życia może obniżyć ryzyko chorób serca i udaru - mówią medycy z Mount Sinai St.Luke's w Nowym Jorku.
Już jedna miseczka warzyw bogatych w azotany serwowana codziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią uczeni z Edith Cowan University (ECU).