Liczba wyników: 1677
Obniżenie skurczowego ciśnienia krwi do wartości poniżej 120 mm Hg jest bardziej skuteczne w zapobieganiu zgonom, zawałom serca, udarom mózgu i innym zdarzeniom sercowo-naczyniowym u ludzi z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w porównaniu ze standardowym celem obniżenia ciśnienia poniżej 140 mm Hg.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Zbilansowana dieta zawierająca białko z różnych źródeł może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.
Nowe badania pokazują, że większy obwód uda może mieć związek z niższym ciśnieniem krwi u osób z nadwagą lub otyłością.
Warto potrenować rano, by obniżyć poziom ciśnienia krwi, radzą lekarze. Mocniejszy wpływ ćwiczeń na obniżenie ciśnienia odnotowano u kobiet.
Borówki, jagody i inne podobne owoce pomagają zmniejszyć poziom ciśnienia krwi.
Kobiety przechodzące menopauzę powinny częściej mierzyć poziom ciśnienia krwi.
Istotne znaczenie ma nie tylko, co, ale i kiedy się je. Kalorie przyjęte w godzinach wieczornych są trudniejsze do spalenia i powodują więcej szkód.