Liczba wyników: 1329
Chcesz obniżyć ciśnienie? Sięgnij po warzywa o nietypowym kolorze: fioletowe ziemniaki są szczególnie polecane osobom z nadwagą. Kiedy ludzie z nadwagą dołączyli do swego codziennego menu dwie porcje fioletowych ziemniaków przez miesiąc, nie tylko zmniejszyli ciśnienie krwi, ale także nie przytyli w trakcie badania.
Jeśli chcesz obniżyć ciśnienie krwi, jedz warzywa i owoce, która zwierają duże ilości potasu.
Ciśnienie krwi, które obniża się, gdy się wstaje, wiąże się z osłabieniem i upadkami u osób starszych, wynika z nowych badań.
Do tej pory naukowcy byli zgodni co do jednego - hormony testosteron i estrogen odgrywają niebagatelną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Najnowsze badania przeprowadzone na myszach pokazują jednak, że wpływ na ciśnienie krwi może mieć również żeński chromosom płciowy. Co więcej, wpływ ten może być kluczowy, a w szczególności u kobiet znajdujących się w okresie postmenopauzalnym.
Niektórzy pacjenci przyjmujący leki obniżające poziom cholesterolu i ciśnienie krwi sądzą, że farmaceutyki są dostatecznie skuteczne i oni sami nie muszą już prowadzić zdrowego stylu życia. Tymczasem zażywanie medykamentów nie zwalnia z dbania o siebie, mówią eksperci.
Obniżenie skurczowego ciśnienia krwi do wartości poniżej 120 mm Hg jest bardziej skuteczne w zapobieganiu zgonom, zawałom serca, udarom mózgu i innym zdarzeniom sercowo-naczyniowym u ludzi z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w porównaniu ze standardowym celem obniżenia ciśnienia poniżej 140 mm Hg.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Zbilansowana dieta zawierająca białko z różnych źródeł może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.