Liczba wyników: 1321
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Da się schudnąć dzięki jedzeniu zdrowej żywność i zmniejszeniu ilości cukrów w diecie. Uprawianie sportu nie przyniesie takich efektów, mówią niektórzy dietetycy.
Dzięki odpowiedniemu jedzeniu i ćwiczeniom może zmniejszyć obciążenie serca z powodu nadciśnienia. Antynadciśnieniowa dieta obejmuje ograniczenie alkoholu, soli i cukru, a także dodanie do posiłków dużej ilości warzyw i owoców.
Cukry to pewien typ węglowodanów w jedzeniu i piciu. Są nam potrzebne, bo zapewniają glukozę, która daje organizmowi energię. Są jednak cukry występujące w pożywieniu naturalnie i takie, które dodaje się do niego, by poprawić jego smak.
SkyMinder 500 to nietypowy alarm osobisty, który trafi niedługo do sprzedaży w Wielkiej Brytanii. Produkt powinien zainteresować przede wszystkim osoby starsze, gdyż za jego pośrednictwem można będzie szybko wezwać ratownika medycznego, bez względu na porę dnia.
Z badań jednego z portali skierowanych do osób po 50. roku życia, w których wzięło udział ponad 4,500 osób, wynika, że seniorzy podejmujący regularną aktywność fizyczną czują się lepiej od unikających wysiłku fizycznego.
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.
Nowy przegląd badań dotyczących związku między jedzeniem czekolady a udarem mózgu wykazał, że raczenie się tabliczką kakaowego przysmaku wydaje się mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru.
Jak wynika z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie "Eating and Weight Disorders", osoby z zaburzeniami odżywiania 12 razy częściej koncentrują się na dostrzegalnych wadach ich wyglądu fizycznego niż osoby bez zaburzeń związanych z jedzeniem.